\
Vorstelijk bungalowpark midden in de natuur

Een koninklijke dag op Paleis Soestdijk

Als u heerlijk aan het genieten bent van uw verblijf op ’t Eekhoornnest kan het leuk zijn om een dagje erop uit te gaan. In plaats van ver het land in te trekken is er in de buurt gelukkig genoeg keus. De Utrechtse heuvelrug is een dynamische plaats waar van alles te beleven is. Het koningshuis is al lang een belangrijk onderdeel van onze samenleving en een kijkje in een echt paleis is dan ook niet mis. Paleis Soestdijk is opengesteld voor bezoekers en zit vlakbij 't Eekhoornnest. 


Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk heeft een bijzonder rijke historie, rond 1650 werd het gebouwd door een Amsterdamse burgemeester die het als jachthuis wou gebruiken. De stadhouder Willem III was een gepassioneerd jager en kocht al snel de hofstede in 1674. Rond 1795 werd het huis verloren aan de Fransen en maakten er korte tijd een Franse kazerne van. Rond 1815 waren de Fransen weg en kreeg kroonprins Willen II het paleis cadeau voor zijn optreden tegen de Fransen.

Prinses Anna Paulowna en de kroonprins verbouwden het paleis tot een zomerpaleis. Er werden verschillende vleugels aangebouwd en het hele paleis werd ingericht volgens de bekende empirestijl. Nadat ze overleden waren bleef de koninklijke familie het paleis gebruiken in de zomerperiode.

Na het huwelijk van prins Bernhard en prinses Juliana werd het paleis gemoderniseerd en trokken ze in 1937 permanent in paleis Soestdijk. In 1940 vielen de Duitsers binnen en werd het paleis gebruikt om Duitse officieren te herbergen. Toen Nederland bevrijd was keerde de koninklijke familie in 1948 terug. Het werd de officiële koninklijke residentie toen prinses Juliana koningin was geworden. In 1980 werd koningin Beatrix ingehuldigd en was het paleis geen Koninklijke residentie meer. Prins Bernhard en prinses Juliana bleven er wonen tot hun dood in 2004.
 

Rondleidingen

Er worden verschillende gratis rondleidingen aangeboden in het paleis en in de tuin. Door deze rondleidingen mist u zo min mogelijk en komt u zoveel mogelijk te weten over de rijke historie die het paleis biedt. Ook wordt er een gratis rondeleiding aangeboden in de paleistuin. Het is tevens mogelijk om alleen de paleistuin te bezoeken en daar een kaartje voor te kopen.

Een belangrijk onderdeel van paleis Soestdijk zijn de stijlkamers. Dit zijn vertrekken die zo authentiek mogelijk gehouden zijn en geven een goed beeld over hoe het paleis er over de jaren uit heeft gezien. In deze stijlkamers staan gidsen en medewerkers klaar die graag uw vragen beantwoorden.


Evenementen en workshops

Het gehele jaar door zijn er op paleis Soestdijk verschillende activiteiten te beleven. Soms zijn deze bedoeld voor kinderen en soms voor volwassenen. Denk hierbij aan speurtochten voor kinderen of kunsttentoonstellingen. Ook zijn er verschillende workshops te beleven zoals het werken met planten of het maken van een prosecco. Informeer op de website van paleis Soestdijk voor meer informatie en actuele activiteiten.


Eten en drinken in de Oranjerie

Er kan koninklijk gegeten en gedronken worden in het restaurant van paleis Soestdijk; de Oranjerie. De Oranjerie biedt een uitgebreide lunchkaart aan en er kan genoten worden van verschillende koninklijke lekkernijen zoals het koninklijke borreluurtje of de zoete lekkernijen van de prinsesjes. Kijk voor al dit lekkers en meer even op de website van het Paleis, waar een uitgebreide menukaart te vinden is.

Om de Oranjerie te bezoeken heeft u een toegangskaartje nodig voor het paleis.

Praktische informatie

Vanuit ’t Eekhoornnest kunt u eenvoudig de weg vinden naar paleis Soestdijk. Het is een heerlijke fietsrit door soest maar ook erg makkelijk bereikbaar als u met de auto wilt gaan. Voor de echte wandelaar in het uiteraard ook te combineren met een prachtige wandeling dwars door de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Kijk voor een exacte routebeschrijving even op Google.

Het adres van het Paleis is: Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA Baarn.
Telefoonnummer: 035-541 28 41

Veel plezier gewenst!