Vorstelijk bungalowpark midden in de natuur

De Pyramide van Austerlitz, een hoogtepunt van de Utrechtse Heuvelrug

Vrijwel iedereen is het erover eens dat Utrechtse Heuvelrug een prachtige omgeving is, waar onder meer heel fijne fiets- en wandeltochten kunnen worden gemaakt. Dat er nog veel meer te ontdekken is in dit bosrijke gebied bewijst het kleine dorpje Austerlitz, in de buurt van Zeist. Daar bevindt zich een van de meest unieke plekken die de provincie Utrecht rijk is. De Pyramide van Austerlitz is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een van de hoogtepunten van de Utrechtse Heuvelrug. Wanneer u een van plan bent een vakantiehuis te huren op Bungalowpark 't Eekhoornnest in Soest, dan is deze Pyramide een leuk uitstapje voor de hele familie. In dit artikel wordt ingegaan op de bijzondere geschiedenis die de Pyramide kent en wordt beschreven wat er tegenwoordig valt te beleven. 

De geschiedenis van de Pyramide

Voor het ontstaan van de Pyramide moet worden teruggegaan naar de Franse Tijd, die van 1795 tot 1813 bestond in het huidige Nederland. In 1804, ten tijde van de Bataafse Republiek, was deze een vazalstaat van de Franse Republiek die onder leiding stond van Napoleon Bonaparte. In dat jaar had de Franse generaal Auguste de Marmont de leiding over een leger dat bestond uit ongeveer 18.000 man. Het legerkamp was opgeslagen op de plek waar nu de Pyramide staat. Om zijn manschappen tijdens het wachten op een eventueel komend gevecht toch actief te houden, had De Marmont het idee opgevat om een piramide na te bouwen. Het idee hiervoor had hij opgedaan in Egypte, enkele jaren eerder. In minder dan een maand tijd hadden zijn troepen een aarden piramide van 36 meter hoog opgetrokken, met bovenop een houten obelisk als eerbetoon aan Napoleon. Zo is de Pyramide van Austerlitz geboren. Later in deze eeuw, toen er van een Franse Tijd allang geen sprake meer was, is de houten obelisk vervangen door een stenen obelisk. 

De huidige functie van de Pyramide

Tegenwoordig is de Pyramide, dankzij enkele renovaties, goed bewaard gebleven. Dankzij de diverse huidige functies van de Pyramide is het moeite meer dan waard maken om een uitstapje naar Austerlitz te maken. In de eerste plaats kan de Pyramide worden beklommen. Wie de honderden traptreden naar de top heeft bedwongen, kan genieten van een imponerend uitzicht. Vlakbij de Pyramide, nabij de parkeerplaatsen, valt nog meer te ontdekken. Het bezoekerscentrum is de vinden in het voormalige koetshuis. Hierin vindt u een kleine expositie over de geschiedenis van Nederland over de Franse Tijd. Bij de parkeerplaatsen is ook een speeltuin te vinden waar de kinderen zich kunnen uitleven. Wanneer u juist meer wil genieten van de bosrijke omgeving, dan kunt u de Pyramide gebruiken als startpunt van diverse fiets- en wandelroutes. Bij de Pyramide beginnen namelijk vijf wandelroutes en drie fietsroutes, die u door middel van diverse bordjes en paaltjes kunt volgen. Wie na alle inspanningen wil bijkomen met bijvoorbeeld een kop koffie, kan terecht in het restaurant dat zich naast de speeltuin en het bezoekerscentrum bevindt.

Bezoek de Pyramide van Austerlitz vanuit Bungalowpark 't Eekhoornnest

De Pyramide van Austerlitz, het restaurant, de speeltuin en het bezoekerscentrum zijn in het zomerseizoen elke dag geopend, behalve op maandag. Tijdens de zomervakantie en op feestdagen is de Pyramide echter wel geopend op maandag. Het restaurant en de speeltuin zijn geopend tussen 10:00 uur en 18:00 uur. Let op: De Pyramide zelf en het informatiecentrum kennen andere openingstijden. De Pyramide is te betreden van 11:00 uur tot 17:00 uur, terwijl het bezoekerscentrum van 13:00 uur tot 17:00 uur is geopend. De speeltuin en het informatiecentrum zijn gratis te bezoeken, het betreden van de Pyramide kost 3 euro per persoon. Voor kinderen tot en met 12 jaar is dit 1,50 euro. Het adres dat u in uw navigatie kunt invullen is Zeisterweg 98 in Woudenberg. Kortom, wanneer u een vakantiehuis huurt op Vakantiepark 't Eekhoornsnest en op zoek bent naar een uitje met een historisch karakter, dan raden wij u een bezoek van harte aan!